Wandelen op Tiengemeten

In de haven van Tiengemeten stappen dagelijks wandelaars van de pont. Hun doel: het eiland ontdekken in één dag. Maar dat is eigenlijk te kort. Er valt hier zoveel te zien en te beleven. Je loopt van een nostalgisch platteland zo de bloemrijke weides in en vandaar weer naar moerassige rietlanden. Zo dicht bij de grote stad Rotterdam vind je hier stilte en rust. En dan te bedenken dat dit natuureiland een aantal jaren geleden er nog volstrekt anders uitzag.

Vogels spotten

De Korendijkse slikken zijn een waar vogelreservaat. Omdat er zoveel vogels broeden en overwinteren is het gebied alleen opengesteld voor publiek tussen 1 juli en 1 november. Vanaf de parkeerplaats loop je eerst door de Leenherengorzenpolder. 

In het gebied vind je twee vogel kijkhutten vanwaar je, met wat geluk, mooie vogels kan spotten. Vanaf de kijkterp heb je een weids uitzicht over het Haringvliet en de Spuimonding. Met helder weer kan je in de verte de Haringvlietbrug zien liggen.

Fietsen

Op de fiets ontdek je de Hoeksche Waard op een ontspannen manier. Je hebt de keuze uit ruim 300 kilometer aan fietsroutes die je naar de mooiste plekken langs het water en door de polder leiden. Met behulp van het fietsknooppuntensysteem kun je natuurlijk ook zelf een route uitstippelen. Laat je verrassen en vaar met een fiets-voetveer naar een volgend eiland. 

Musea

In de betoverende Hoeksche Waard bevinden zich elf diverse musea, elk een schatkamer van lokale geschiedenis en kunst. Van de maritieme pracht in het Museum Hoeksche Waard tot de kunstzinnige schatten van het Nationaal Landschap Centrum, biedt deze regio een kleurrijk palet aan culturele ervaringen die de zintuigen prikkelen en de geest verrijken.

Golfen

De sportieve golfer heeft het in de Hoeksche Waard voor het kiezen. Wordt het de 9 holes-baan van de Strijensche Golfclub in Strijen of sla je de bal af bij de 18 holes championship course of de 9 holes compact course van Landgoed Vereniging Golfclub Cromstrijen in Numansdorp. Jij mag kiezen!

Eet- en drink gelegenheden 

Hoeksche Waarders houden van gezelligheid en van lekker eten. Dat vinden ze in de vele horecazaken die je verspreid over het eiland aantreft; aan het water, in het groen of in een bruisend dorpscentrum. Daar wordt eten bereid uit alle landstreken, van Chinees tot Grieks en van Thais tot Hollandse pot.

Streekproducten 

De agrarische sector in de Hoeksche Waard is een ondernemende groep. Samenwerking en innovatie is waar zij steeds naar streven. Dat leidt tot precisie-akkerbouw met positieve resultaten waarvoor grote belangstelling is, ook vanuit het buitenland. Uit liefde voor het vak worden er ook prachtige streekproducten ontwikkeld die tot ver buiten de Hoeksche Waard verkrijgbaar zijn.